viernes, 23 de noviembre de 2018

El col·loqui internacional sobre Pompeu Fabra aplega experts en lingüística a la URV – URV Activ@

El col·loqui internacional sobre Pompeu Fabra aplega experts en lingüística a la URV – URV Activ@

 URV Universitat Rovira i Virgili  -  Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud     
    
Gabinet de Comunicació i Relacions Externes
    Tarragona, 23 de novembre de 2018

Informacions URV
El col·loqui internacional sobre Pompeu Fabra aplega experts en lingüística a la URV
El Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” és una cita obligada per a tots els professionals i estudiosos de la llengua catalana, que se celebra periòdicament a la URV i enguany arriba a la cinquena edició. Del 28 al 30 de novembre aplegarà al campus Catalunya experts en lingüística que, des de diversos àmbits, aportaran novetats i reflexions sobre la normativa de la llengua catalana. S'hi presentaran més de 30 comunicacions i ponències i es faran activitats com la representació d'un monòleg sobre Pompeu Fabra, una viquimarató, un taller per a professorat de secundària i una exposició, que ja es pot veure al campus Catalunya

Tarraco Biennal treu a la llum les darreres recerques en arqueologia cristiana
Aquest divendres al matí ha estat el torn dels investigadors tarragonins que han fet les seves intervencions a l’Aula Magna del campus Catalunya. Jordi López, de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha encetat la darrera jornada fent un balanç de les recerques dels darrers 25 anys en arqueologia cristiana a Tarragona. Un quart de segle en què s’han publicat documents molt rellevants sobre el cristianisme antic. Tarragona és una de les seus més antigues del cristianisme i les seves empremtes arqueològiques tenen una gran rellevància.

Opinió
Suport a l’etiquetatge frontal dels aliments i aclariment sobre els punts conflictius del Nutri-Score
Des que la ministra de Sanitat va anunciar la implementació a Espanya del logotip nutricional Nutri-Score hem observat moltes informacions contradictòries i fins i tot enganyoses, tot i que s'ha demostrat científicament que és més eficaç per millorar la salut de la població. Aquest posicionament el signen Nancy Babio, coordinadora del grau en Nutrició Humana i Dietètica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, i Jordi Salas-Salvadó, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Tots dos, juntament amb Pilar Galan, directora adjunta de l’equip de recerca en Epidemiologia Nutricional Inserm / Inra / CNAM / Universitat Paris 13, han elaborat un treball basat en les evidències científiques per al suport a la implantació de l’etiquetatge frontal dels aliments Nutri-Score a Espanya.

Actes destacats URV
Inauguració del curs acadèmic 2018-19 de la Facultat d’Enologia amb una xerrada sobre la producció i la socialització del vi a la Península Ibèrica durant l’antiguitat
La inauguració del curs acadèmic 2018-19 de la Facultat d’Enologia compta amb la lliçó inaugural de Jordi Diloli, professor d'Història Antiga i Arqueologia de la URV: “In vino veritas. La producció i la socialització del vi a la Península Ibèrica durant l’antiguitat”. En el decurs de l’acte es lliurarà la beca de l’Institut Català del Suro i AECORK pel Màster de Begudes Fermentades, curs 2017-18. Tot seguit es presentaran els nous vins elaborats al celler experimental del Mas dels Frares. Dimecres, 28 de novembre a les 12.00 h, a l’Aula 203 de la Facultat d’Enologia (Av. Països Catalans, 26, Tarragona).

Presentació i defensa dels projectes de la 22a edició de l'MBA-URV
La realització d'un projecte empresarial mentre es cursa el programa és un dels trets diferencials de l'MBA de la URV. Per als estudiants de la 22a edició, ha arribat l'hora de presentar i defensar els seus projectes davant el tribunal avaluador. Dilluns 26, a les 17 h, i dimecres 28 de novembre a les 18.00 h, al Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació, Av. Països Catalans, 18, Tarragona.

Taller "Orígens de la xocolata"
El taller "Orígens de la xocolata" és el primer dels nou tallers que conformen el cicle La ciència de la xocolata. Els nens i nenes aprendran d'on ve la xocolata, quines cultures la utilitzaven i per a què i se submergiran en la cultura prehispànica, les creences i els rituals que involucren la xocolata. Per comprovar-ho, fan un petit tast de com era la beguda que consumien les cultures prehispàniques, i també coneixeran com va arribar a Europa, com es va començar a utilitzar i quin gust tenia. Dimarts, 27 de novembre a les 17.00 h, a la Biblioteca Mestra Maria Antònia (Avinguda Pompeu Fabra, 5A, Torredembarra).

VI jornada per a l'eliminació de la violència contra les dones
Amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que es commemora el 25 de novembre, l'Observatori de la Igualtat organitza anualment una jornada divulgativa i una sèrie d'activitats relacionades. En aquesta ocasió, es fa una jornada al campus Catalunya i una altra al campus Terres de l'Ebre.  La jornada que es fa el 29 de novembre al campus Terres de l'Ebre porta per títol "Les violències masclistes: perspectives d'abordatge i pràctica professional". És una conferència a càrrec de Carme Vidal, de l'Associació Tamaia. En l'acte, una estudiant llegirà el comunicat de la Comissió de Dones i Ciència del CIC, "Per unes universitats lliures de violència masclista". A les 12 h, a l’Aula 109 del campus Terres de l'Ebre (Avinguda Remolins, 13-15, Tortosa).

X Jornades d'Infermeria de les Terres de l'Ebre
La humanització de les cures d'infermeria és el tema principal de les X Jornades d'Infermeria de les Terres de l'Ebre en les quals es presentaran ponències com l'atenció centrada en la persona o la humanització a través del cinema. També s'han programat tallers on s'analitzaran temes com la conducta suïcida, el Mindfulness o l'aromateràpia. La principal novetat d'enguany és la incorporació d'un concurs de fotografia sobre cures infermeres i la difusió d'experiències a través de pòsters o comunicació oral.

Inauguració de curs de les Aules de la Gent Gran
L'acte d’inauguració del curs acadèmic 2018-19 de les Aules de la Gent Gran de la URV es fa al castell de Santa Coloma de Queralt. Inclou una visita al castell i a Cal Jaume Punto, una de les botigues de més renom a Santa Coloma al llarg dels segles XIX i fins al darrer terç del segle XX. Divendres, 30 de novembre a les 12.00 h, al Castell de Santa Coloma de Queralt (Pati del Castell, s/n, Santa Coloma de Queralt).

Trobada de joves gitanos i gitanes de Tarragona
La trobada de joves gitanos i gitanes de Tarragona, "Gitan@s amb projectes, gitan@s amb futur" és un espai de participació per compartir inquietuds amb joves gitanos de diferents ciutats. Intercanviaran experiències per tenir les eines necessàries en matèria d'educació i orientació laboral. L'Associació Jove Gitana de Tarragona i la URV tenen un conveni per impulsar iniciatives conjuntes per afavorir la formació universitària de la comunitat gitana a Tarragona.Dissabte, 24 de novembre a les 10.30 h, a la sala de graus del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona).

Presentació d’un llibre sobre els inicis del cinema als pobles de la Conca de Barberà
La presentació del llibre "Els nostres homes del diumenge. Els inicis del cinema als pobles de la Conca de Barberà", que signen Pedro Nogales, José Carlos Suárez i Alex Rebollo, serà a càrrec del catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Andreu Mayayo. El llibre tracta sobre els inicis del cinema als pobles de la Conca de Barberà des de principi del segle XX fins a l'any 1940. Ha estat publicat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà i Publicacions URV. Dissabte, 24 de novembre, a les 18.30 h, al Centre Cultural Sant Jordi (Carrer Major, 109, Montblanc).

Concert coral de Santa Cecília
La Coral de la Universitat Rovira i Virgili i el Cor de Cambra Tyrichae de Tortosa interpreten "El Mirador", de Josep Vila, una fantasia coral basada en melodies populars dels Països Catalans. Ho fan amb motiu de la festivitat de Santa Cecília, patrona de la música. La direcció del concert és a càrrec de Montserrat Rios i Andreu Ferré. Jordi Torrent és el pianista que acompanyarà els dos cors. Dissabte, 24 de novembre, a les 19.30 h, a l’Aula Magna del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona).

Agenda URV
Dimarts 27 de novembre
Contractació pública i medi ambient
La sessió "Nova llei de contractació pública i implicacions per als professionals del medi ambient" té per objectiu resoldre els dubtes sobre la nova llei de contractació pública i les seves implicacions en la feina com a professionals del medi ambient.

Tesi doctoral sobre las reunions de treball
Palmira López ha elaborat la tesi doctoral titulada "Estudio exploratorio sobre el concepto, tipología y significados de las reuniones de trabajo". La defensa públicament dimarts, 27 de novembre a les 11.00 h, a la Sala de Graus de la Facultat d'Economia i Empresa (Av.Universitat,1, Reus).

Lliurament de les Beques Reddis als estudiants de la Facultat d'Economia i Empresa
Lliurament de les Beques Reddis als estudiants de la Facultat d'Economia i Empresa que van fer una estada de mobilitat el curs 2017-18. Dimarts, 27 de novembre a les 19.30 h, a la Fundació Privada Reddis (Plaça Llibertat 6, Reus).

Sessió sobre Sebastià Juan Arbó
Nova sessió del Club de Lectura de Tortosa que aquesta vegada analitzarà un dels clàssics ebrencs: Sebastià Juan Arbó. Els homes de la terra i el mar, una joia literària que va escriure quan tenia més de 60 anys i que és una mena de memòries d'infantesa. Dimarts, 27 de novembre, a les 19.30 h, al Campus Terres de l'Ebre, Avinguda Remolins, 13-15, Tortosa.

Dimecres 28 de novembre
Exposició #efecteGEZI
L’exposició #efecteGezi és un projecte d’Oriana Eliçabe produït per l’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau). A través de fotografies de les manifestacions que van tenir lloc a Istanbul  durant l’any 2013, l’exposició mostra com persones d’origen, cultura, formes de viure i pensament tan dispar com les que es van aplegar al parc Gezi poden aparcar les seves diferències i unir forces per protestar de forma pacífica contra una situació considerada injusta. Del 28 de novembre al 20 de desembre, a la Plaça de la Concòrdia del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35,Tarragona).

Projecció de la pel·lícula The Founder
The Founder és una pel·lícula americana dirigida per John Lee Hancock. Aquesta és la sinopsis: Ray Kroc és un innovador que va transformar el seu negoci en un restaurant de menjar ràpid. Avui McDonald's és el negoci de restaurants més gran del món, amb una combinació d'ambició, perseverança i unes condicions laborals qüestionables. Dimecres, 28 de novembre a les 12.00 h, a la Sala de Graus de la Facultat d'Economia i Empresa (Av. Universitat 1, Reus).

Projecció de la pel·lícula La piel quemada
Dins del cicle "Migracions a Espanya" es projecta la pel·lícula La piel quemada, dirigida per Josep Maria Forn (1967), Espanya, 110’. Dimecres, 28 de novembre a les 18.30 h, a l’ Aula 516 del campus Catalunya (Av. Catalunya, 35, Tarragona).

Dijous 29 de novembre
jornada "Highlights in catalysis"
La jornada "Highlights in catalysis" servirà per actulitzar els coneixements sobre la catàlisi, una tecnologia clau per a la fabricació de nous productes utilitzant processos sostenibles. Consta de tres conferències. Dijous, 29 de novembre  a les 09.00 h, a l’Edifici N5 del campus Sescelades (C. Marcel·lí Domingo, s/n).

Presentació del llibre Dones del moviment republicà irlandès
La presentació del llibre Dones del moviment republicà irlandès. Her Majesty’s Armagh Prison, 1971–1982, de Mireia Ros Domènech, anirà a càrrec de Montserrat Palau Vergés, professora de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. A l'acte assistirà l'autora, que estarà acompanyada per Montserrat Duch Plana, directora de la col·lecció Atenea de Publicacions URV, on s'ha publicat l'obra. Dijous, 29 de novembre, a les 18.30 h, a la Cooperativa Obrera Tarraconense (C. Fortuny, 23, 1er pis, Tarragona).

Taula rodona i posterior debat: “Compliance i nous Riscos Penals en el Sector Turístic”
amb professionals del sector. Hi participen: Javier Hernández, president de l’Audiència Provincial de Tarragona; Ricard Puig, Chief Legal Officer and Compliance de Port Aventura World, i Rafael Sánchez, president de l’Associació Catalana de Compliance. Modera Maria Marquès, Professora de Dret Penal del Departament de Dret Públic de la URV. Dijous, 29 de novembre a les 19.00 h, a la Sala de Graus del campus Catalunya (Avinguda Catalunya, 35,Tarragona).

Divendres 30 de novembre
Inauguració de l’exposició "Aran me fecit”
'exposició "Aran me fecit. Des mèstres constructors ara recèrca deth patrimòni sacre" és la culminació de la feina començada el curs (2012-13) des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la URV. La inauguració és divendres, 30 de novembre, a les 19 h a l'església de Sant Joan d'Arties, on es podrà veure fins al 27 d’abril.




Gabinet de Comunicació i Relacions Externes
Universitat Rovira i Virgili
--------------
Tel.: 977 55 8024
--------------
Rectorat
Carrer de l'Escorxador, s/n
43003 - Tarragona
--------------
http://www.urv.cat/c1/urv.png

No hay comentarios:

Publicar un comentario